csiga recept
Burgundi csiga elkészítése
Inyenceknek!
Az igazi francia éti csiga elkészítése,lépésről lépésre.
Nagyon időigényes de megéri!
Esős
időt követően összegyűjtjük a
csigákat. Mivel
elég időigényes az
elkészítése
érdemes legalább 120-150 db-ot
gyűjtenünk a
méretesebb példányokból. Az
összeszedett csigákat egy
hálóval
bélelt faládába helyezzük
úgy, hogy a
láda alja ne érintkezzen a földdel
(például téglákra
helyezhetjük).
6 napig
éheztetjük őket, hogy kitisztuljanak. Az
első és a második este
vízsugárral alaposan lemossuk őket, mert ez
elősegíti a tisztulásukat, majd három
napig száradni hagyjuk őket.
Elérkezett
a csiga elkészítés napja.
A
csigákat forró vízbe tesszük
és az
újraforrástól
számítva kb. 3-4
percig főzzük. A csigákat ezek után
kiszedjük a
házukból és lecsipkedjük
róluk a
hátsó fekete részt. Az így
kapott csupasz
csigákat 20 percre sós hideg vízbe
tesszük,
majd alaposan lemossuk. Csigáink
végre készen állnak a
főzésre!
Egy nagy
lábosban 3 liter vizet, 1 liter fehér
bort, 5
gerezd fokhagymát, 5
egészben hagyott vöröshagymát,
amelyek mindegyikébe 2-2 szegfűszeget
szúrunk, 5 sárgarépát
karikákra szelve,
5-6
babérlevelet, lehetőleg frisset, ízlés
szerint petrezselymet,
kakukkfüvet, sót
és borsot felforralunk, majd beletesszük a
csigákat és lassú
tűzön 5-6 órát
főzzük, majd hagyjuk kihűlni. (Így a
csigákat átjárja az összes
aroma)
Míg
a csigákat főzzük, nekiláthatunk a
házak
tisztogatásának.
Kitisztítás után
forró vízbe dobjuk a házakat,
fertőtlenítjük, majd
kiszárítjuk
(sütőben célszerű, mert úgy gyorsabb).
Közben
elkészítjük a vajkrémet
is az alábbi összetevőkből.
Vajkrém elkészítése:
Vajkrém elkészítése:
25 dkg vaj
5 gramm só
1 gramm bors
40 gramm
préselt fokhagyma
nagyon finomra vágott petrezselyem
1-2 db finomra
vágott újhagyma
Ezeket alaposan
összedolgozzuk.
A
kitisztított, kiszárított
csigaházba beleteszünk egy kis
vajkrémet, majd belehelyezzük a megfőtt
csigát, majd újra egy kis vajkrém
következik, így zárjuk le a
csigaház nyílását.
Ezután
sütőbe tesszük éppen csak annyi időre,
hogy a vaj megolvadjon és már
tálalhatjuk is.
Általában 12 db-ot
készítünk
személyenként. A többi csigát
nyugodtan lefagyaszthatjuk és bármikor elő tudjuk
venni és egyszerűen csak sütőben
megmelegítjük.

